Ordning, reda och begreppsförvirring

Den älskade hustrun har i ett par inlägg pratat om att vi har organiserat och ordnat lite här hemma.

Både hon och jag gillar att ha viss ordning och reda runt oss, exempelvis:

-När man kommer in med hundarna så tar man av dom kopplen och hänger upp dom på en gång på därför avsedd plats. Då vet man vart dom är när man skall ut med jyckarna igen.

-Ordning och reda i skafferiet ordnas medels uppmärkta hyllor, en för konserver, en för bak, en för bröd osv.

-Själv vill jag ha ordning och reda bland mina kläder, snyggt vikta och gärna färgkoordinerat. Eftersom jag är den i familjen viket snyggast är det jag som sköter den delen.

Baserat på tidigare iaktagelser, kommentarer, mail och blogginlägg tror jag mig veta att det finns vissa där ute som anser att vi är oplanerade. Denna åsikt grundar sig mest på att vi framstår som spontana och flexibla. Vilket enligt dom då betyder att vi inte har någon ordning på någonting.

Det är ju naturligtvis inte sant. Bara för att man har förmågan att vara flexibel och spontan innebär inte det att man inte kan och vill ha ordning och reda i tillvaron och att man inte kan eller vill planera. (däremot verkar man inte kunna bilda en vettig och sammanhängande mening, men jag hoppas ni fattar ändå)

Så om vi skulle försöka reda ut lite begrepp! Allt enligt mitt sätt att se det på:

Ordningssam: Betyder väl egentligen skötsam och ordentlig. Kan också stå för metodisk. Men här menar jag mer att man vill ha ordning och reda omkring sig. Var sak på sin plats, allt för att underlätta vardagen.

Planerad: Rent strikt så kan man definiera Planera enligt följande "Planering är en process som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter." Låter lite torrt och tråkigt kanske.
 
Spontanitet: En spontan handlig är en omedelbar handling som inte baserar sig på ett moget övervägande eller vilar på fö rnuftsmässiga skäl. Man skulle kunna säga att det är en handling baserad på ryggmärgsskänsla.  Personligen tror jag att det är av största vikt att ibland lita till sina instikter.

Flexibel: Betyder anpassningsbar, mångsidig och öppen. Motsatsen är rigid. Att vara flexibel innebär alltså att kunna utvärdera för och nackdelar i en uppkommen situation. Sedan baserat på denna utvärdering göra ändringar i befintlig planering.Ser nu att IE talar om för mig att sidan innehåller fel. Det enda jag kan säga är att det är inget fel på min argumentation!


Kommentarer
Postat av: Den hemska tvillingen

Är det inte så att flexibilitet och spontanitet förutsätter ordning och planering?

Ju mer struktur i vardagen desto större utrymme för spontana aktiviteter alltså. Så tror jag!

2011-02-22 @ 21:37:22
URL: http://denhemskatvillingen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0