Virus?

Det är ganska så turbulent på Facebook för närvarande. Det började med att var och varannan användare hade statusuppdateringar om att man skulle skaffa sig en Dislike-knapp och sedan att man skulle kolla på en tatuering.

Nu har fler än "var och varannan" statusuppdateringar som skriker ut VARNING!!! Klicka inte!! VIRUS!!!!

För att lugna er som har klickat på dessa länkar kan jag meddela att ni har inte fått in ett virus i datorn som raderar er hårddisk eller stjäl era kontouppgifter.

Ni har råkat ut för ett scam som sprids på ett virusliknande sätt via spam. Hängde ni med?

Ett scam är alltså ett lurendrejeri. Om vi tar Dislike-knappen som ett exempel.

När man klickar på länken och de efterföljande Like och Share-knapparna ger man applikationen (ett program) tillstånd att, på egen hand, publicera statusuppdateringar i din profil. Precis som Farmville, Bubble Town och andra applikationer på Facebook gör. Det som kan vara virusliknande med den här applikationen är att den hämtar information från din profil för att kunna skicka länken till dina vänner.

Lurendrejeriet består i att man måste fylla i ett frågeformulär, som skaparna av applikationen tjänar pengar på, innan man till slut hamnar på en länk där man kan ladda ner en Add-on till Firefox, som iofs lägger till en Dislike-knapp. Men det har egentligen inget med Facebook att göra. 

Så mitt råd är. Hetsa inte upp er i onödan. Var lite betänksamma vilka länkar och applikationer ni lägger till. Använd sunt förnuft. Och skräm inte upp era vänner i onödan.

Jag avslutar med en tatuering som möjligtvis kanske skulle kunna stoppa bärararen vid passkontrollen, om hon valde att visa upp den.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0