Har ni katter? Det har vi, fem stycken!

Går det att uppfostra katter?

Ja, någonstans har jag hört att en katt kan lära sig att förstå upp till 15 ord. Som sitt namn, mat, gå ut, sova, mat, fy, nej, sova, mat osv. Okay, det är säkert sant, sen om katten bryr sig om att reagera på det sätt som vi har tänkt oss på dom specifika orden det är en helt annan fråga.

I teorin finns det ett väldigt bra sätt att få katten att till exempel inte kloa på väggar eller andra ställen där dom inte skall kloa. Det är att fräsa åt dom som kattmamman gör när hon uppfostrar kattungarna, och det fungerar faktiskt ganska bra, i teorin.

Men hur är det egentligen i praktiken? tänk er följande cenario.

Ni sitter i soffan och tittar på TV, en av katterna far runt som en tok i vardagsrummet, en katt sitter på sin pidestal framför elementet och putsar sig, en katt ligger utslagen på ryggstödet till soffan och en katt sitter i fönstret och spanar på fåglar.

Katten som halkar runt på golvet får nog och springer fram till väggen för att vässa klorna på tapeten och du ger genast ifrån dig ett ilsket fräsande!

Resultatet blir att katten som sitter och putsar sig tittar förnärmat på dig och verkar mena att det faktiskt är hans skyldighet som katt att hålla pälsen vacker. Katten på ryggstödet vänder öronen mot dig, väntar på att det skall komma något mer, lägger sedan ena tassen över nosen och somnar om. Katten i fönstret börjar genast att putsa sig frenetiskt, tittar på dig med en oskyldig blick som säger:  Vaddå? Fåglar? Jag? Nejdå! Jag bara putsar mig, det är faktiskt min skyldighet som katt!

Katten som står med klorna djup begravda i tapeten tittar på också på dig och fortsätter sedan glatt att riva loss stora stycken av tapeten. För han vet ju att förra gången du fräste så satt han ju och putsade sig och det är ju faktsikt hans skyldighet som katt att hålla pälsen vacker. Så det där fräsandet som husse håller på med är inte mycket att bry sig om.


Kommentarer
Postat av: Marie

Tycker det är tillräckligt att ha två! Men så är ju en av dom Örebros charmigaste katt med allt vad det innebär... :)

Kul om du börjar blogga mer intensivt!

Poss till er båda (Helén menar jag nu, även om jag oxå possar alla djuren, o speciell poss från Candy till mamma Ibbis o syster Lizzie)

2008-10-21 @ 22:09:19
Postat av: Sambon

Ja fräs hjälper lika lite som orden: "Men Max"!! Har man hjärta i pannan och ögon av guld är man helt vaccinerad från såna ord ;))

Då kissar man gärna i rena tvätten för att ens damp-hjärna sa det var en kattlåda....

Undrar om morr hjälper bättre än fräs?

2008-10-21 @ 22:24:30
URL: http://hembretsen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0